Kedai Maya - Wajib Klik

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Jadi Malaysia... dan Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Kelmarin 16 September 2009, genap 46 tahun Malaysia dilahirkan. Mengikut sejarah, Malaysia sepatutnya diisytiharkan terbentuk pada 31 Ogos 1963. Tetapi disebabkan Indonesia dan Filipina menentang, maka PBB mencadangkan agar diadakan pungutan suara di kalangan rakyat Borneo sendiri. Tugas pungutan suara itu hanya selesai pada 14 September 1963, di mana didapati majoriti rakyat Borneo bersetuju untuk menyertai negara baru yang merdeka itu. Dengan itu, penubuhan Malaysia telah diumumkan oleh Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah.

Sejak itu bermulalah perjalanan sebuah negara baru, Malaysia yang meliputi Semenanjung, Sabah, Sarawak dan Singapura.

Sebagai warganegara Malaysia, sikap patriotik harus ada... Tetapi apakah cara yang sebenarnya untuk meluah semagat patriotik? Cukupkah dengan hanya melaungkan merdeka sekuat hati, mengibarkan jalur gemilang atau perarakan besar-besaran?

Bagi saya, orang yang patriotik sebenarnya;
1. membenci rasuah
2. membeli dan berbangga dengan produk buatan Malaysia
3. utamakan melancong dalam negara
4. Cintakan alam sekitar (kitar semula itu sangaaatttt baik)
5. ada semangat satu Malaysia. Bersatu dalam kepelbagaian
6. sentiasa menjaga nama baik negara, walau di manapun pergi
7. bermoral tinggi. Jangan buat maksiat
8. bagi pelajar-pelajar pula jangan mudah berpuas hati dengan sekadar lulus... jadilah yang terbaik (termasuk pelajar IPT lah...)
9. bagi yang bekerja, kerja sungguh-sungguh. Jangan sering merungut. Nanti hilang pahala ibadah. Kalau kerja tak sungguh-sungguh... selalu nak curi tulang, nanti halal lagi kah gaji kita???
10. mengenang dan menghargai jasa pemimpin, pejuang bangsa terdahulu dan sekarang.

Hmmm negara kita bukan terbentuk sekelip mata... ada berjuta-juta rentetan kisah sebelum kita dapat kecapi kesenangan hari ini. Jangan lupa pula yer...

Dalam pada itu, beberapa hari lagi 1 Syawal pula akan menjelang. Setakat hari ini, sudah dekat 40 orang maut dalam Ops Raya tahun ini. Risaunya... Sempena Hari Raya ini saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin atas segala kesalahan, terlebih kata, terkasar sikap, terumpat dan sebagainya. Mana yang termakan dan terminum tu.. harap dihalalkan.

Dalam banyak-banyak lagu raya... lagu raya ini kegemaran saya... Lagu yang penuh nostalgia Selamat Hari Raya Semua...


1 comment:

Fly said...

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...