Kedai Maya - Wajib Klik

Tuesday, November 30, 2010

Semakan Keputusan Peperiksaan PTK, Oktober 2010


Nah... klik banner di atas ni untuk semak keputusan PTK pada 16 Oktober 2010 yang lepas. Yang berjaya dapat Gred IV tahniah. Tcr Ain kali ni dapat keputusan teruk... Huaaaa.... huaaa.... nak ambik lagi tahun depan... (ada peluang lagi ker ni?)

Satu Kebetulan yang Kiyuut..!

Mula-mula buka blog tadi nombor dalam Widgeo Counter ni Today = 6, Total = 7776... jadi Tcr Ain tunggu sorang lagi masuk... untuk hasilkan nombor yang cun ini. Terima kasihlah... kepada semua pelawat... terutamanya pelawat dari Kuala Lumpur yang menggenapkan angka cun ini... Heeee...

Sunday, November 28, 2010

Rapunzel - A Tangled Tale

Cik Rapunzel dan Encik Flynn @ Eugene... mengintai di balik rambut perang yang panjang.

Kategorinya PG - Kanak-kanak perlu dibimbing oleh ibu bapa. Tidak boleh menonton sendiri-sendiri.. Opsss tapi itu di negara omputih... di negara kita, kategorinya dah jadi U, Umum... yang boleh ditonton oleh semua peringkat umur. Malaysia dah edit...

Klise cerita dongeng orang putih:
1. Gadis malang akhirnya berkahwin Putera Raja 
ataupun 
2. Putera/i Raja terkena sumpahan lalu diselamatkan oleh Putera/i Raja lalu berkahwin.
3. Ada ibu tiri yang jahat... 


  Tapi... Ini cerita dongeng versi baru... ada unsur romantik, komedi, hiburan, pengembaraan...

Rapunzel = Puteri Raja
Flynn Rider = Budak yatim piatu yang menjadi pencuri... (Kalaulah dia bukan pencuri... dia tak akan jumpa Rapunzel
Mother Gothel = Ibu angkat yang 'penyayang' (terlalu takut kehilangan anak angkatnya)
 
Tapi... saya suka dia ni lah... Nama dia Maximus

Watak penting...Tanpa dia ni tidaklah Rapunzel terpaksa tinggal di hutan dan mampu memanjangkan rambutnya
Boleh main game... KLIK

Di pawagam sejak 25/11/2010. Tengoklah... bessstttt...

Saturday, November 27, 2010

Pintu Kereta yang belum pernah kujumpa... (tiada ni di Keningau)

Rupa-rupanya, pintu kereta macam ni dah dicipta sejak tahun 2007 lagi... Laaaa.... Tcr Ain yang ketinggalan zaman rupanya... Ha ha ha...

Kebaikan:
1. Jimat ruang... katalah parking sempit, pintu kereta masih boleh dimasuki dengan mudah
2. Jimat masa dan tenaga kerana dua tempat duduk buka sekali jer...
3. Kelihatan moden dan canggih
4. Lain daripada yang lain

Kekurangan (kot lah,..)
1. Lambat sikit nak tutup... katalah dikejar penjahat, pinti akan terbuka seluas-luasnya, depan dan belakang... sempat lagi penjahat nak join masuk sekali
2. Penjahat ingat kita orang kaya... trus dia tergoda untuk menyamun...
3. Kalau kita bawa budak kat belakang... kita yang nak keluar, nanti yang dorang tak perlu nak keluar pun akan menyibuk nak keluar sama...

Ngeeee... Kotlah

video

Friday, November 26, 2010

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan 2011 - (Belum kerja lagi... dah nak minta gaji?)

Berikut ialah tarikh-tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2011 dan ianya ditetapkan berdasarkan Arahan Perbendaharaan 105 dan Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil. 6 Tahun 2004 bertajuk Pindaan Arahan Perbendaharaan 105 Mengenai Tarikh Membayar Gaji.

JADUAL PEMBAYARAN GAJI BULANAN BAGI TAHUN 2011
Klik gambar untuk paparan besar. Errr... kalu korang rasa nak copy boleh jer... tapi bagilah salam dulu kat tuan rumahnyer... ngeeeee...
Rata-rata tarikh pembayaran gaji ialah pada 20hb ke atas, kecuali bulan Disember. Hari pembayaran gaji yang paling kerap ialah hari Khamis. Hari Rabu sekali.... hari Isnis sekali... (he he he... silap taip dan malas nak ubah dah yang tu. Korang fahamkan sediri je lah yer... )

Thursday, November 25, 2010

Jesselton Point bakal diserbu Nuffnanger Sabahan Jumaat ini!

Apabila buka website Nuffnang pagi ini... Wowww.... mengujakan! Pertama kali Nuffnang akan buat perjumpaan di Sabah...  Merupakan penghargaan buat kami di Sabah. Terima kasih banyak Nufffnang dan... Tehtarik Memoir (Mr. President). Tetapi sayangnya Tcr Ain tidak ada rezeki untuk turut serta. Dah ada program lain. Sayang sekali....!

Perjumpaan itu akan diadakan di Dream Cones, Jesselton Point, pada 26 November 2010 (Jumaat), jam 8.00 malam. 

Dream Cones tu ialah sebuah restoran francais yang mengkhusus kepada produk ais krim, terletak di Jesselton Point. Tapi Tcr Ain tak pernah lah pula makan ais krim kat situ...

Jesselton Point pula merupakan terminal feri yang dulunya dikenali sebagai Kota Kinabalu Ferry Terminal. Namanya bertukar mulai tahun 2006 setelah diswastakan. Sesiapa yang nak ke Labuan atau ke Pulau-pulau Manukan, Mamutik atau Gaya, boleh ambil bot / feri di Jesselton point ini.

Jesselton point bukan terminal feri semata-mata. Di sana terdapat banyak gerai-gerai cenderahati, gerai makanan dan tempat yang juga sesuai untuk bersantai, dan sesuai juga untuk menganjurkan majlis-majlis seperti majlis kahwin.

Tcr Ain suka pondok telefon merah yang terdapat di Jesselton Point. Macam terasa-rasa berada di London pula.... 

Selain pondok telefon merah tu... ada lagi gambar-gambar bandar KK pada zaman dulu-dulu... di sana. Apabila melihat gambar-gambar itu... terasa takjub yang sukar digambarkan!!!

Jadi Nuffnanger yang free malam tu... jangan lepaskan peluang untuk datang yer! Tcr Ain kirim salam saja dengan korang semua. Muuaaahhh...!

Pantai Tanjung Aru - Banyak kenangan terukir di sini

Nge heee.... angin laut kuat lah pula masa tu...
Pertama kali menulis tentang Pantai Tanjung Aru walaupun setiap kali datang ke KK, Tanjung Aru adalah tempat yang mesti dijejaki..
Pantang jumpa laut... mesti nak terjun... tapi petang tu dilarang sekeras-kerasnya...! He he..

Bagi Tcr Ain, Tanjung Aru adalah tempat yang ideal dan sangat popular di kalangan penduduk sekitar Kota Kinabalu, daerah-daerah berdekatan, mahupun di kalangan penduduk Sabah, untuk berehat dan makan-makan. Makanan warung dekat pantai melayani berbagai macam makanan laut, sate, jagung manis, kacang rebus, nasi goreng, mee dan macam-macam lagi sehingga ke larut malam. 
Dulu gerai makanan ni bukan kat sini. Dalam bangunan khas. Masa datang sini dua hari lepas dah pindah ke sini. Mungkin ubah suai bangunan asal kot...
Jarak Tanjung Aru dari pusat bandar ialah 6km sahaja. Jarak dari lapangan terbang antarabangsa Kota Kinabalu pula adalah dalam 10km. Pantainya luas, panjang, dan pasirnya putih. Pada kebanyakan waktu, air lautnya agak tenang dan sesuai untuk mandi-manda.
Pantai Tanjung Aru pukul 5.45 petang. Cuaca hari itu agak mendung

 Satu ciri lain yang wajib disebut tentang Pantai Tanjung Aru ialah tentang pokok-pokok ru atau nama saintifiknya Casuarinaceae, yang tumbuh berjajar di pinggiran pantai secara semulajadi. Daripada pokok ru inilah Tanjung Aru mendapat namanya. 
Pokok ru yang tumbuh semulajadi

Hari itu, Tcr Ain bersama keluarga sengaja datang ke pantai ini sekitar pukul 5.30 petang kerana ingin melihat matahari terbenam di horizon. Memang cantik dan menarik. Lebih-lebih lagi kalau waktu itu cuaca baik dan awan tidak menutupi matahari. Laut dan kaki langit kelihatan keemasan.

Matahari terbenam di ufuk barat. Banyak awanlah pulak petang tu... Dah la tu lensa handphone jer...
 Untuk yang suka menyelam atau bemain ski air juga boleh menghubung  resort terdekat, Shangri-la Tanjung Aru.
\Shang Ri-La Tanjung Aru Resort...
Selamat berkunjung cuti-cuti Malaysia.... Utamakan melancong dalam negara.

Wednesday, November 24, 2010

Bon Voyage - Hariza Taib dan Matusin

"Semoga Allah menghimpunkan yang terserak dari keduanya, memberkati mereka berdua dan kiranya Allah meningkatkan darjat keturunan mereka menjadi pembuka rahmat, sumber ilmu dan hikmah serta pemberi rasa aman bagi umat"
~Doa Nabi Muhammad (pada hari pernikahan puterinya Fatimah Azzahra dengan Ali bin Ali Talib)~
Panas kering siapakan tahu
Hujan rintik di daun pandan
Berjalan seiring bersentuh bahu
Sama cantik sama padan

Amat garang datuk bentara
Musuh melanggar habis dibenam
Dulu seorang kini berdua
Hidup bersama susah senang


Sunday, November 21, 2010

Kisah Oh lelaki... (Laki kawanku yuckss...)

Tcr Ain kali ini blogging dengan cellphone. nge hee heeee... Tapi cerita sebenar bukanlah pasal cellphone. tetapi pasal satu peristiwa melibatkan oh lelaki.

 Gini ceritanya... Tcr Ain ada seorang kawan. Laki dia ni kira orang 'berduit' jugalah. Kerja sebagai bos lah kiranya. Selalu jugalah kerja luar daerah. Kawan Tcr Ain ni sederhana saja orangnya. Bukan jenis Queen Control... Orangnya baik sangat.  Rajin bekerja. Anak-anak pun baik-baik belaka.

Pada suatu hari, Tcr Ain dengan anak-anak keluar makan di sebuah restoran. Dengan tidak disangka-sangka. muncul laki kawan tu  seorang diri. Rasanya dia tak perasan lagi kami ada kat situ. Tcr Ain punyalah beria-ia nak tunggu dia tertoleh kat kami. Ingatkan nak lambai-lambai mesra. Sekali tu Tcr  Ain nampak satu adegan yang buat Tcr Ain terbeliak. Terkejut dan tertanya-tanya apabila melihat laki kawan Tcr Ain tu pergi ke satu meja yang dari tadi diduduki oleh seorang perempuan dengan bayinya. Laki kawan Tcr Ain yg baru datang tu terus dukung dan cium bayi tu. Errrrkkkk...! Sikit lagi nak tercekik makanan. Apalagi sambil makan sambil menunduklah Tcr Ain. Nak buat-buat tak nampak lah konon.

Hmmmm soalan Tcr Ain, adakah tanggapan Tcr Ain serupa dengan korang semua tentang hubungan laki orang tu dengan pompuan dan bayinya  tu? Kalaulah korang yang jadi Tcr Ain masa tu, korang akan tundukkan muka juga? Seingat Tcr Ain... kawan Tcr Ain selalu cerita yang laki dia ni baik dan sayang dengan mereka anak beranak. Tidak pernah pula dalam ceritanya membayangkan laki dia akan menduakan dirinya. Eh...  boleh jadikah bayi tu anak sedara dia kah anak buah-buahan dia kah.... ? Hmmmmm..... demikian sahajalah sketsa mini tetapi benar, yang melibatkan Oh Jantan...! 

Sunday, November 14, 2010

Fw: Girl Who Does not Age

--- On Wed, 10/20/10, Meenakshi Sharma <meenakshi.sharma19@undisclosedrecipient.com> wrote:

Brooke Greenberg is 17 years old right now. And she still looks like a toddler. The strangest thing is that she has never been diagnosed with any known genetic syndrome or chromosomal abnormality that would help explain why. Her brain isn't developing either.
Just see photos of Brooke through the years.


1 year old

3 years old
 
7 Years Old
 
8 Years Old
 
12 Years Old
 
13 Years Old

16 Years Old
 

Saturday, November 13, 2010

Mata kita... Melihat Kekuasaan-Nya.

\
Cubalah.... Tenung 3 titik yang berada di tengah-tengah kalimah selama 10 saat,
Selepas itu alihkan pandangan ke dinding yang kosong.
Tcr Ain pun pada mulanya tak yakin. Setelah dicuba sendiri barulah tau apa yang berlaku. 
Allah Maha BESAR.

1. Korang nampak tak apa yang aku nampak...?
2. Emmm apa rahsia di sebalik "3 titik" tu yer...?

Wednesday, November 10, 2010

Fw: Best Underwater Photographs Of 2010

 --- On <b>Tue, 11/9/10, Deepak Punjabi;indigoblue2005@yahoo.com wrote:

This picture gallery showcases some of the year's best underwater photography as chosen by the judges of two major competitions - the Our World Under Water competition and the fourth annual Deep Indonesia International underwater photo competition. Prizes for the events were worth over $120,000 (£74,000). The two competitions attracted over 5,000 entries and winners were picked from 20 countries across the world.

'Underwater Sadness' by Ramon Dominguez - a sea turtle caught in a net in the Sea of Cortez, Mexico
"Underwater Sadness" by Ramon Dominguez - a sea turtle caught in a net in the Sea of Cortez, Mexico

 Magnus Lundgren's lonely diver traversing a cavernous underwater crack in Iceland scooped Best in Show in the 2010 Deep Indonesia competition 

A lonely diver traversing a cavernous underwater crack scooped the 2010 Deep Indonesia photography competition. The picture was taken by 45-year-old professional photographer Magnus Lundgren from Sweden as he was guided though the fissure in Thingvellir Lake, Iceland. 

A mantis shrimp with eggs in Anilao, Philippines, by Stephen Holinski 
Stephen Holinski of Canada took Gold in the compact cameras category for his picture of a mantis shrimp with eggs

Brit John Hill took Silver in the compact cameras category for his action-packed image taken from the heart of a school of silver coated jackfish 
Briton, John Hill, took the Silver award in the compact cameras category for his action-packed image taken from the heart of a school of silver coated jackfish. An amateur underwater photographer, he was diving off Sipadan Island in East Borneo, Malaysia during September 2009 as part of a year he spent travelling south-east Asia with his girlfriend, Jenny. Luckily for John his prize was a week eco-diving in Monado, Indonesia, so he will be heading back to south-east Asia in May 2011. 

'Hungry' by Bartosz Strozynski - a leopard seal in Antarctica
Other award winning pictures included a dramatic picture of a leopard seal snapping its jaws directly at the lens of Bartosz Strozynski, landing him the gold award for animal behaviour. "I was playing with the seal," said 35 year-old Bartosz from Poznan in Poland. "They are curious and they do try to test you in the water. This one saw his reflection in my lens and must have thought I was another leopard seal. So she displayed her teeth as a warning."

David Barrio, 37, took the Best in Show prize in the Our World Under Water competition for this  image of his girlfriend slowly rising through a cabin of a deep sea wreck off southern Gran Canaria 
David Barrio, 37, from Spain won Best in Show in the Our World Underwater competition for this haunting image of his girlfriend slowly rising through a cabin of a deep sea wreck off the coast of southern Gran Canaria.

 'Froggy and Shrimpfish' by Luc Eeckhaut - a frogfish [bottom] and shrimpfish in Indonesia 

Luc Eeckhaut of Belgium won Gold in the Macro Unrestricted category for his image, "Froggy and Shrimpfish", showing a frogfish and some shrimpfish in Indonesia

'The First Born - Seahorse Baby' by Lazaro Ruda - a seahorse in Singer Island, Florida 
The competitions threw up other gems such as this picture by Lazaro Ruda of the United States, showing a male sea horse moments after he gave birth to his first born


'Inner Glow' by Ross Gudgeon - a jellyfish in Ningaloo Reef, Australia.
"Inner Glow" by Ross Gudgeon - a jellyfish in Ningaloo Reef, Australia.

'Thanks to Keri' by Michele Davino - a juvenile flying fish in Raja Ampat, Indonesia
 "Thanks to Keri" by Michele Davino - a juvenile flying fish in Raja Ampat, Indonesia

'Struggle for freedom' by Karel Bernard -  herring inside a net in the Baltic Sea
"Struggle for freedom" by Karel Bernard - herring inside a net in the Baltic Sea


'Leopard on ice' by Jonas Thormar  - a leopard seal in Antarctic Peninsula
 "Leopard on ice" by Jonas Thormar - a leopard seal in Antarctic Peninsula


A stargazer in Blue Heron Bridge, Florida, by Keri Wilk 
A stargazer in Blue Heron Bridge, Florida, by Keri Wilk


 'Hitting Sailfish' by Alexander Safonov - a sailfish attacking schooling fish in Port St Johns, South Africa 
"Hitting Sailfish" by Alexander Safonov - a sailfish attacking schooling fish in Port St Johns, South Africa

'Multitude' by Acevedo Eduardo - schooling catfish in Indonesia
 "Multitude" by Acevedo Eduardo - schooling catfish in Indonesia

Sand Tiger shark in a school of fish in North Carolina, by Jeremy Kozman
Sand Tiger shark in a school of fish in North Carolina, by Jeremy Kozman
Lion fish with schooling glassfish in Red Sea, Egypt, by Amir Stern 
Lion fish with schooling glassfish in Red Sea, Egypt, by Amir Stern

'Reflection' by Yigal Aharoni - lion fish in Red Sea, Egypt
 "Reflection" by Yigal Aharoni - lion fish in Red Sea, Egypt

Harlequin shrimp (Hymenocera elegans) in Tulamben, Bali, Indonesia, by Francesco De Marchi 
Harlequin shrimp (Hymenocera elegans) in Tulamben, Bali, Indonesia, by Francesco de Marchi



'Women profile' by Adriano Morettin - soft coral and schooling bait fish under a pier in Raja Ampat, Indonesia
"Women profile" by Adriano Morettin -soft coral and schooling bait fish under a pier in Raja Ampat Indonesia'The boss and the gang' by Tamas Szabo - a lemon shark with pilot fish in Red Sea, Egypt
"The boss and the gang" by Tamas Szabo - a lemon shark with pilot fish in Res Sea Egypt

'Schooling Jacks' by Maria Rivarola - a diver and schooling jackfish in Indonesia
"Schooling Jacks" by Maria Rivarola - a diver and schooling jackfish in Indonesia

'Blue Eyes' by Michael McEvoy - a moray eel in Indonesia
"Blue Eyes" by Michael McEvoy - a moray eel in Indoenesia

A cowshark in Cape Town, South Africa, by Dennis Vandermeersch
A cowshark in Cape Town, South Africa, by Dennis Vandermeersch

'Untitled' by Jose Alejandro Alvarez - sweetlips in unspecified location
"Untitled" by Jose Alejandro Alvarez - Sweetlips in unspecified location

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...