Kedai Maya - Wajib Klik

Tuesday, January 4, 2011

Standard Guru Malaysia (SGM) - Saya tolong sebarkan saja.

Maklumat ini adalah penting dan sangat berkaitan dengan SEMUA GURU di Malaysia. Jadi sila beri perhatian... dan patuhi arahan berikut ini.

STANDARD GURU MALAYSIA
Standard Guru Malaysia (SGM) menggariskan kompetensi profesional yang patut dicapai oleh guru, dan keperluan yang patut disediakan oleh agensi dan institusi latihan perguruan bagi membantu guru mencapai tahap kompetensi yang ditetapkan. Dokumen ini disediakan sebagai panduan dan rujukan kepada guru, pendidik guru, agensi dan institusi latihan perguruan dalam usaha untuk melahirkan dan melestarikan guru berkualiti. Dokumen ini akan disemak semula secara berkala bagi tujuan penambahbaikan berterusan. 

MAKLUMAN BERKAITAN INSTRUMEN SGM SECARA ONLINE 
Instrumen SGM secara Online pada masa kini tidak boleh diakses kerana masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan. Pihak Bahagian Pendidikan Guru, mohon maaf diatas kesukaran yang dialami. Para pengguna digalakkan menggunakan instrumen SGM secara offline yang boleh dimuat turun daripada Link (Instrumen (SGM)). Muat turun di sini.. sgm_ofline.xls.

Instrumen secara ofline dibangunkan menggunakan aplikasi excel. Oleh yang demikian komputer yang digunakan seharusnya mempunyai sekurang-kurangnya perisian Microsoft Excel untuk melaksanakan instrumen secara offline. 

Instrumen yang telah dilengkapkan boleh diemail terus kepada penyelaras teknikal SGM di alamat email berikut : 
1. sgm8.offline@gmail.com atau 
2. sgm9.offline@gmail.com atau 
3. sgm10.offline@gmail.com 

Pengguna diminta memasukkan : No KP di ruangan Nama dan masukkan Kod Sekolah dan alamat di diruangan Alamat. Simpan Fail tersebut dan rename fail yang hendak dihantar dengan nombor kad pengenalan guru. 

Bagi penyelaras ICT disekolah-sekolah juga boleh mengumpulkan instrumen (Burn Kedalam CD) yang telah dijawab oleh guru-guru dan poskan ke alamat berikut:

PENGARAH
BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
Aras 2- 6, Blok E 13, Kompleks Kerajaan Parcel E,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62604 Putrajaya
u.p : Unit Data Dan Pengurusan Maklumat
Harap maklum dan ribuan terima kasih atas kerjasama anda.

Maklumat ini diperoleh daripada laman sesawang SGM

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...