Kedai Maya - Wajib Klik

Wednesday, June 2, 2010

Arak halal? Agtaghfirullahalaziimmmm...


Minuman jenama Istak keluaran syarikat arak Arpanoosh. Istak merupakan sejenis bir, tanpa alkohol. Lebih kurang macam minuman Malta, keluaran Guineess Beer and Beverages Co. Minuman tanpa alkohol memang tak haram. Cuma apabila dilihat rupa luarannya yang menyerupai arak, maka akan timbul was-was. Tcr Ain dah tanya dah beberapa orang budak tentang gambar minuman ni. Tcr Ain tanya "boleh tak Muslim minum ni?" Semua mereka jawab "tak boleh.. inikan arak"

Cuba bayangkan konon-kononnya kita beli minuman ni dan bawa balik rumah. Di rumah pula ada anak-anak kecil. Tak kah mereka ingat kita minum arak pula?

Masalah was-was tu yang bahaya! Minum sajalah air lain... buat apa nak minum air gini... Kan banyak air lain.. Tak pasal-pasal pulak nanti orang sekeliling meragui kita. Jangan menimbulkan wasangka buruk orang terhadap kita.

18 comments:

kenwooi said...

i dont like to drink =P

ohmywtf said...

i doubt its even halal

Tcr Ain said...

Alcohol damage human brain and internal organs. People who hocked with alcohol can lost their sanity

Eza Rashid said...

wah,,,,,menarik nie,,,,pas nie ble mnum la byk2,,hik3,,,,

Tcr Ain said...

He he... Eza

Nina Nurziana said...

giler la dorang nih

Tcr Ain said...

Nina... malu kat orang kan?

Nana Lana said...

nt a drinker here. 100PLUS pls! XD

Hasrol Nizam said...

kalau menyerupai pun, boleh jatuh kategori haram..

Glo-w~* said...

People are always tempted to try the forbidden. I guess they are not mentally strong enough to resist.

The Blogger (63672674) [meoramri] said...

lost for words....

NANG ME

lydzar said...

ermm ada satu kedai makan depan opis ni pon ada jual. tak pernah terpikir pon nk order

moey said...

I think this is not new. In Dubai they have beer without alcohol too...look just like beer can..

ummikhayra said...

salam,

pelik kenapa diorang nak jugak buat beer yang halal... kan tu air malt biasa je, so letak la label air malt.. packaging pon x yah la macam beer... buat la packaging macam ribena ke, milo ke.. kan nampak kehalalan thoiyiba nya...

selalu nya kalo was2/menyerupai bende haram, baik jauhi.. penah dengar orang kata, kalo air masak kita saja2 kate air arak, x boleh minum.. sebab dah was2.. x tau la btul ke tak. sorry tercomment panjang. hehehe

Roronoa Zoro said...

bodohnyaaa.................

dalam quran, Allah haramkan ARAK !! bukannya alcohol... bangang betol..

astafirullahalazim..

Tcr Ain said...

Sapa bangang??? Kalau dah alkohol tu memabukkan... memang sah-sahlah haram diminum.

Kancilbiru said...

eee gila ka apa ni? mmg nak bagi org konpius..

Amira Putri said...

astaghfirullah!
nama pun bir... Inilah yang dinamakan matlamat menghalalkan cara..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...