Kedai Maya - Wajib Klik

Monday, August 15, 2011

Kuasa Warna Semulajadi Makanan... Setiap warna makanan ada khasiat tertentu!

UNGU
Makanan yang berwarna ungu dapat mencegah perkembangan sel abnormal dan kerosakan DNA serta melambatkan proses penuaan

MERAH
Makanan yang berwarna merah dapat meningkatkan peredaran darah di jantung, menguatkan fungsi mata, membantu mengurangkan pembentukan sel abnormal.

JINGGA
Makanan yang berwarna jingga, memberi khasiat kepada mata, kulit dan kesihatan vaskular. Menggalakkan kemasukan oksigen ke otak, menghasilkan kesan menyegarkan dan merangsang aktiviti mental.
KUNING
Makanan berwarna kuning mencegah kemerosotan penglihatan, melindungi kulit daripada kerosakan Ultra Ungu (UV)

HIJAU
Makanan berwarna hijau dapat membersihkan darah, mengaktifkan enzim detoksifikasi di hati dan salur gastrousus

PUTIH
Makanan berwarna putih mengkoordinasi aktiviti sel imun, mengelakkan fungsi kardiovaskular, membantu mengurangkan keradangan tisu, mengurangkan alergi dan jangkitan virus.

BIRU
Makanan berwarna biru, membantu mencegah perkembangan sel abnornal, melindungi daripada kesan berbahaya sinar UV

Sumber : Elken

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...