|
UNGU |
Makanan yang berwarna ungu dapat mencegah perkembangan sel abnormal dan kerosakan DNA serta melambatkan proses penuaan
|
MERAH |
Makanan yang berwarna merah dapat meningkatkan peredaran darah di jantung, menguatkan fungsi mata, membantu mengurangkan pembentukan sel abnormal.
|
JINGGA |
Makanan yang berwarna jingga, memberi khasiat kepada mata, kulit dan kesihatan vaskular. Menggalakkan kemasukan oksigen ke otak, menghasilkan kesan menyegarkan dan merangsang aktiviti mental.
|
KUNING |
Makanan berwarna kuning mencegah kemerosotan penglihatan, melindungi kulit daripada kerosakan Ultra Ungu (UV)
|
HIJAU |
Makanan berwarna hijau dapat membersihkan darah, mengaktifkan enzim detoksifikasi di hati dan salur gastrousus
|
PUTIH |
Makanan berwarna putih mengkoordinasi aktiviti sel imun, mengelakkan fungsi kardiovaskular, membantu mengurangkan keradangan tisu, mengurangkan alergi dan jangkitan virus.
|
BIRU |
Makanan berwarna biru, membantu mencegah perkembangan sel abnornal, melindungi daripada kesan berbahaya sinar UV
Sumber : Elken
No comments:
Post a Comment